Toen

Iris Duchateau (1969 autodidact) van oorsprong professioneel violiste, besloot vanaf 2008 het roer om te gooien. Een andere richting kiezen lijkt synoniem te staan aan drastische veranderingen, maar het woord drastisch zou hier uit de toon vallen. Dit nader te verklaren, ligt muziek volgens Iris heel dichtbij schilderen en andersom. Haar inspiratie is dan ook voornamelijk te vinden in de wereld der muziek.

Iris vulde haar tijd in vakanties voornamelijk met schilderen in het bosrijke Luxemburg. De liefde voor het schilderen, bracht haar tot inzicht dat ze ook talent voor schilderen bezit. Een jaar voordat ze koos het roer om te gooien, verkocht ze haar eerste werk. De bewondering van mensen voor haar werk en het vertrouwen in haar talent bracht haar tot deze keuze. Als geselecteerde volgde Iris masterclasses bij Sam Drukker en Peter Smit.

Altijd

Vanuit haar hart vertaalt Iris het liefst de ziel van de persoon of landschap die zij op het doek wil vastleggen. Het schilderen van een persoon gaat voor haar namelijk veel dieper dan alleen een expressie. Een expressie heeft als definitie 'uitdrukking', de standaarden van emoties die de mens van kleins af aan objectief kan benoemen. De emotie van een persoon heeft, net als een vingerafdruk, een stukje identiteit gekoppeld aan die ene persoon. Iris vertaalt dus altijd een expressie met identiteit.

Veerle Witteveen